Eghbali: Η Chelsea δεν είχε πολύ καλή διαχείριση από την πλευρά του ποδοσφαίρου, την αθλητική πλευρά ή την προωθητική πλευρά

Έχουμε ακούσει πολλά για τον συνιδιοκτήτη της Chelsea Todd Boehly τους τελευταίους μήνες, αλλά πιο πρόσφατα ήταν η σειρά του συνιδιοκτήτη του Behdad Eghbali να μιλήσει σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο, εμφανιζόμενος στην κορυφή.” Invest in Sports” από το SporticoLive . στα μέσα Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του πάνελ «Expanding International Portfolios».

Τόσο καυτό!

Το βίντεο της πλήρους συνομιλίας κυκλοφόρησε περίπου ένα μήνα αργότερα, και τώρα, ευτυχώς, το Football.London έχει μεταγράψει όλα τα λόγια του Eghbali, επομένως δεν χρειάζεται να παρευρεθούμε στη δημόσια ομιλία ενός ατόμου που δεν είναι πολύ καλό στο να μιλάει δημόσια. Προφανώς, δεν είναι αυτό για το οποίο πληρώθηκε.

Έχουμε ήδη ακούσει τα περισσότερα από αυτά που λέει, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές. Βασικά, αυτοί (δηλαδή οι Boehly και Clearlake) είδαν μια απροσδόκητη ευκαιρία – αγόρι μου, αυτές οι κυρώσεις λειτούργησαν! – με ένα υπανάπτυκτο περιουσιακό στοιχείο σε μια ανεπαρκώς αξιοποιημένη αγορά και επιδιώξτε να αξιοποιήσετε μια τεράστια αναξιοποίητη αγορά μαθαίνοντας από ό,τι έχει λειτουργήσει σε άλλα πρωταθλήματα (NFL, MLB) και συνδυάζοντάς το με την τρέχουσα ποδοσφαιρική ζέστη (δηλαδή κοροϊδία πολλών συλλόγων).

«Για εμάς, ήταν να δούμε τη μακροεντολή. Κοιτάτε το NFL, το NBA, το NFL, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, 150 έως 200 εκατομμύρια θαυμαστές, δικαιώματα μέσων ενημέρωσης, όλα τα δικαιώματα, όλη η πνευματική ιδιοκτησία μοιράζεται στο πρωτάθλημα ως [in the] Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ [you have a] τεράστιο παγκόσμιο κοινό, μοιράζεστε τα έσοδα ροής αλλά μεγάλη διαφορά, αν όχι όσον αφορά την IP σας, τα περιουσιακά σας στοιχεία.

«Σκεφτήκαμε την Τσέλσι [was] ειλικρινά ένα πλεονέκτημα, μια επιχείρηση που δεν είχε τρομερά καλή διαχείριση από την πλευρά του ποδοσφαίρου, από την πλευρά του αθλητισμού ή από την πλευρά της προώθησης, επομένως μια σημαντική ευκαιρία στο σύλλογο και θα φτάσουμε εκεί για εμάς, που χρειαζόμασταν το προγεφύρωμα για να στραφούμε στη συνέχεια πολλαπλών συλλόγων. [We] Το εξετάσαμε και πιστεύουμε ότι τα ευρωπαϊκά αθλήματα είναι πιθανώς 20 χρόνια πίσω από τα αμερικανικά αθλήματα όσον αφορά την πολυπλοκότητα από την πλευρά των επιχειρήσεων και την πολυπλοκότητα από την πλευρά των δεδομένων. […] Αυτά είναι παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία, παγκόσμιο κοινό που πιστεύουμε ότι μπορούμε σίγουρα να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν.

“[The] η αξία των ομάδων NFL είναι πιθανώς 150-155 δισεκατομμύρια δολάρια, Πρέμιερ Λιγκ, La Liga, Γαλλία, Ιταλία Νομίζω ότι είστε πιθανώς στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, οι βάσεις των θαυμαστών ίσως- να είναι 3 έως 4 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο έναντι 200 ​​εκατομμύρια και αυτό είναι γενναιόδωρο για τους NFL. Ένα βελτιστοποιημένο πρωτάθλημα και άθλημα, σαφώς δεν είναι όλα ίσα, αλλά μια βάση θαυμαστών 4 δισεκατομμυρίων από ένα σωρευτικό χάσμα αγοράς 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σωρευτικά έσοδα μέσων 5 ή 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 20 δολάρια για το NFL σε 20 φορές την παγκόσμια βάση θαυμαστών .»

Όπως είπε και η Shania, ka-ching!

Φωτογραφία από τον Darren Walsh/Chelsea FC μέσω Getty Images

Τι είναι όμως όλη αυτή η πολυσυλλογική συζήτηση; Ο Eghbali αναφέρει την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, αλλά είναι αυτό απλώς ένα προφανές κενό στους κανονισμούς για τις άδειες εργασίας; Είναι το αθλητικό ισοδύναμο της κάθετης ολοκλήρωσης, αν όχι πραγματικό μονοπώλιο; Είναι απλώς ένας παράγοντας κέρδους; Είναι όλα τα παραπάνω;

Η απάντηση είναι πάντα όλα τα παραπάνω.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε το κόστος εργασίας ενώ παράγουμε ένα νικητήριο προϊόν χρησιμοποιώντας δεδομένα, χρησιμοποιώντας multi club. Πιστεύουμε ότι το multi club είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο για τις συναλλαγές παικτών [and] Εάν έχετε μια δομή κόστους που μπορεί να διαρκέσει και αναζωογονήσετε τη βάση των θαυμαστών, πιστεύουμε ότι μπορείτε να έχετε μια εταιρεία που βγάζει χρήματα που είναι φυσικά μονοπώλια στις αγορές της χωρίς τους κανονισμούς, χωρίς τα ανώτατα όρια μισθών.

“[If] καλά, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα σε κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση. [If] μπράβο, αν χρησιμοποιείτε δεδομένα, αν σκέφτεστε αυτήν την παγκόσμια αγορά ταλέντων και πρόσβαση σε ταλέντα που δεν γίνεται αποτελεσματικά μέσω ενός προσχεδίου ή μέσω ενός μεγάλου κολεγίου ή συστήματος μπέιζμπολ [then] μπορείτε να αιχμαλωτίσετε, να αποκτήσετε, να διατηρήσετε, να υπογράψετε ταλέντο και να κερδίσετε χρήματα. Υπάρχει μια ευκαιρία για αρμπιτράζ ταλέντων.

“[And] είναι ο τέλειος τρόπος για να αναπτύξετε ταλέντο χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύετε τρελά χρήματα για μισθοδοσία. [We] προσέλαβε έναν προπονητή από την Μπράιτον και πιστεύουμε ότι είναι μία από τις καλύτερα διοικούμενες ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο ιδιοκτήτης προέρχεται από ένα υπόβαθρο σε αθλητικά παιχνίδια και δεδομένα. Ξοδεύει το 10% της μισθοδοσίας, κερδίζει σχεδόν τόσα και είναι ένας πολύ σταθερός σύλλογος μεσαίας αγοράς, μεσαίας κατηγορίας και πολύ κερδοφόρος. Νομίζω ότι εάν εφαρμόσετε μέρος αυτής της IP στην ανάπτυξη ταλέντων, διατηρώντας παράλληλα το ταλέντο σας.

Και όπως πριν, ο Eghbali διασφαλίζει ότι όλα αυτά τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα διαμορφώνονται και ενεργοποιούνται αναπτύσσοντας (ή διατηρώντας) μια κουλτούρα νίκης στο κλαμπ (το περιουσιακό στοιχείο). Τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί εάν η ομάδα δεν είναι επιτυχημένη.

Το ίδιο ισχύει και για την επένδυση στον ίδιο τον σύλλογο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές κ.λπ.

«Στο τέλος της ημέρας, αν επενδύσεις κεφάλαια σε ένα προπονητικό κέντρο, μια ακαδημία, ένα γήπεδο, αν βελτιώσεις την ομάδα, θα έχεις μεγάλη υποστήριξη από το κοινό. [We] πιστέψτε ότι η νίκη, ένα καλό προϊόν στο χώρο και η εμπορική επιτυχία πάνε χέρι-χέρι. Πρέπει να έχετε ένα καλό προϊόν για να δημιουργήσετε χορηγούς για να λειτουργήσει το περιεχόμενο. […] Πρέπει να κερδίσεις. Κερδίζοντας στο πεδίο, μπορείτε να το κάνετε αποτελεσματικά παρά όχι, αλλά πρέπει να το κάνετε για να έχετε εμπορική επιτυχία.

Επιπλέον, ενώ η Clearlake μπορεί να είναι μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται στη δημιουργία βραχυπρόθεσμων κερδών για τους πελάτες της, βλέπει την Chelsea ως ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό όχημα, ίσως ακόμη και ένα επενδυτικό όχημα. «μόνιμη» επένδυση που οι πελάτες της μπορούν επίσης να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν κάποια από τα χρήματά τους σε… ή κάτι τέτοιο. Κάπως σαν να επιλέγετε αμοιβαία κεφάλαια στα 401k σας, αλλά με τον αθλητισμό;

“[At] Clearlake, φτιάξαμε πέντε οχήματα συνέχειας, τα οποία ονομάζουμε εμβληματικά οχήματα. Πρόκειται για μόνιμα οχήματα στα οποία οι LP (Limited Partners) μπορούν να επιλέξουν να πουλήσουν ή να μείνουν. […] Ο αθλητισμός έχει αρκετούς ανθρώπους, φορείς και άτομα που ενδιαφέρονται. [We] πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αγορά για αυτό και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αγορά που επιτρέπει στους LP να βγουν και σε άλλους να παρέμβουν και να έχουν ένα μακροπρόθεσμο όχημα για να κρατήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Το κάναμε αυτό με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχουν σίγουρα εταιρείες που θέλετε να είστε κάτοχοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να εξελιχθούν από τον σχηματισμό «Γεια, άντλησα ένα κεφάλαιο, πρέπει να πουλήσω».

-Behdad Eghbali; πηγή: SporticoLive via Football.London

Το μόνο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Το σχέδιο θα πάρει χρόνο, υπομονή, αφοσίωση και, ιδανικά, άψογη εκτέλεση.

Συνοψίζοντας, έχουμε τους μύες, αυτοί έχουν το μυαλό, βγάζουμε πολλά λεφτά. (Και να κερδίσεις πράγματα;)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *