“Ως υποστηρικτής με ειδικές ανάγκες ήταν απαίσια – δεν μου άρεσε τίποτα στο παιχνίδι”

Επτά χρόνια μετά τη δέσμευση – και μετά από πρόσθετα έσοδα από μεταδόσεις που ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια £ – μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι 11 από τους 32 συλλόγους που είναι στην Premier League από το 2015 δεν πληρούν τον προτεινόμενο αριθμό θέσεων για αναπηρικά καροτσάκια.

Χώρος αναπηρικής καρέκλας ως “σκοτωμένο κάθισμα”

Ένας έλεγχος EHRC το 2015 υπολόγισε ότι οι σύλλογοι θα μπορούσαν συλλογικά να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για μόλις 7,2 εκατομμύρια £ στην πιο βασική τους μορφή και 30 εκατομμύρια £ για πιο ολοκληρωμένες λύσεις. Η Πρέμιερ Λιγκ, της οποίας η καθαρή μεταγραφική δαπάνη κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του περασμένου καλοκαιριού ξεπέρασε το 1 δισ. £, λέει ότι οι σύλλογοι έχουν επενδύσει 125 εκατομμύρια λίρες από το 2015 για να βελτιώσουν την προσβασιμότητα των φιλάθλων.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή μετά τον διορισμό του Rishi Sunak ως αντίπαλος της Premier League και της Premier League στην πρώτη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της ρύθμισης είναι ότι οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα είναι τόσο εγωιστικά που δεν είναι σε θέση να αυτοκυβερνηθούν αποτελεσματικά.

Οι κανονισμοί της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίοι απαιτούν τα δύο τρίτα των συλλόγων να συμφωνούν σε οποιεσδήποτε αλλαγές, θεωρούνται από τους αγωνιστές αναπηρίας ως εξαιρετικά αναποτελεσματικοί. Περιέχει 11 ασαφείς λέξεις που σχετίζονται με “επαρκείς και επαρκείς” εγκαταστάσεις για υποστηρικτές με ειδικές ανάγκες σύμφωνα με τον κανόνα Κ34.

Οι απαιτήσεις του γηπέδου σε άλλους τομείς περιγράφονται με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων 28 γραμμών σε γιγαντοοθόνες, τριών σελίδων σε προβολείς και ακόμη και 14 γραμμών για τις συνθήκες εργασίας για τον αναλυτή βίντεο της φιλοξενούμενης ομάδας.

Αν και η Πρέμιερ Λιγκ έχει τονίσει ότι τα χρήματα δεν είναι ο περιοριστικός παράγοντας, ένας αξιωματούχος του συλλόγου περιέγραψε ιδιωτικά την εισαγωγή επιπλέον χώρου για αναπηρικό αμαξίδιο ως «δολοφόνο των καθισμάτων». Ένας χώρος αναπηρικών αμαξιδίων με χώρο για έναν φροντιστή απαιτεί συνήθως τον ίδιο χώρο με εννέα κανονικές θέσεις.

Πηγή από άλλο σύλλογο παραδέχτηκε ότι το θέμα απλά πρέπει να αντιμετωπιστεί στους κανονισμούς. «Είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν εσωτερικά οι αλλαγές που κοστίζουν μερικά εκατομμύρια εάν δεν έχουν επιβληθεί», είπε η πηγή, η οποία πρότεινε ότι η Premier League θα μπορούσε να παρακρατήσει τα έσοδα από τις μεταδόσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

«Είναι προδοσία»

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μεταξύ των συλλόγων που είχαν προηγουμένως απειληθεί με νομικές ενέργειες και τώρα συμμορφώνονται πλήρως με τον οδηγό του προσβάσιμου σταδίου. Ο Τσας Μπανκς, πρόεδρος της Ένωσης Υποστηρικτών Αναπήρων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είπε ότι η δουλειά κόστισε λιγότερο από έναν μέσο αριστερό μπακ στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Banks είπε ότι ένιωθε εξαπατημένος από τη γενική έλλειψη συμμόρφωσης. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν «λίγη προδοσία», απάντησε: «Είναι πολλή προδοσία. Ογκώδης. Δεν ακολουθεί τις ειδήσεις του οδηγού, ακόμη λιγότερο το πνεύμα. Αλλά το ξεφεύγουν. Ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με ένα αιχμάλωτο κοινό και αν σταματήσει ένας θαυμαστής, θα πάρει τη θέση του ένας άλλος.

«Το μέσο άτομο με αναπηρία σας είναι εκπληκτικά παθητικό. Το πιπιλίζουν. Γιατί όμως η Premier League δεν ανεβαίνει και δεν κάνει κάτι;

«Πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο στους συλλόγους»

Ο Ντέιβιντ Μπάτλερ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας Αναπηρίας της Πρέμιερ Λιγκ, θέλει τώρα το EHRC να ξαναρχίσει την έρευνά του και έχει πει ότι θα ήταν “απαράδεκτο” αν απομακρυνόταν από το θέμα.

Ο Μπάτλερ ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η συμβουλευτική ομάδα, η οποία έχει έναν εκπρόσωπο από κάθε σύλλογο, έχει ανασταλεί στην τρέχουσα μορφή της, υπό την προϋπόθεση αναθεώρησης της ευρύτερης στρατηγικής ισότητας, διαφορετικότητας και ένταξης της Premier League.

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση», είπε ο Μπάτλερ. «Υπάρχουν δεκάδες σελίδες στο εγχειρίδιο κανόνων για τις μεταδόσεις και την τηλεόραση της Premier League – από όπου προέρχονται τα χρήματα – και πρέπει να κάνουν τις αλλαγές στο γήπεδο αμέσως. Αν οι σύλλογοι κάνουν λάθος, τους επιβάλλεται πρόστιμο. Θα πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο για την κοινότητα των αναπηριών.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *