«Χτίζοντας μια πλατφόρμα που δεν υπήρχε» – Γιατί η La Liga υποστηρίζει ένα μοναδικό έργο στο Καμερούν

Μετά από χρόνια δουλειάς, η La Ligue D’Egalité στοχεύει να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους σε ένα από τα πιο επιτυχημένα ποδοσφαιρικά έθνη της Αφρικής.

«Μοναδικό», κάτι «που δεν έχει ξαναγίνει». Και όλα συμβαίνουν στο Γιαουντέ του Καμερούν.

Πριν από πέντε χρόνια ένα έργο άρχισε να αναπτύσσει μια δομή που θα μπορούσε να κάνει περισσότερα παιδιά στο ποδόσφαιρο σε ένα από τα πιο επιτυχημένα έθνη της Αφρικής. Σήμερα είναι ένα πλήρως λειτουργικό πρωτάθλημα – La Ligue D’Egalité, “το πρωτάθλημα της ισότητας” – και υποστηρίζεται από τη La Liga, μια από τις μεγαλύτερες μάρκες στο ποδόσφαιρο.

Πότε ΣΚΟΠΟΣ ρωτά τον Tresor Penku, εκπρόσωπο του ισπανικού πρωταθλήματος στο Καμερούν και την Κεντρική Αφρική, ποια ήταν η ιδέα που τον σαγήνευσε τόσο πολύ, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δύο φορές για να απαντήσει. «Χτίζοντας μια πλατφόρμα που δεν υπήρχε στη χώρα», απαντά.

“Σε πολλές αφρικανικές χώρες, έχετε πολλά τουρνουά γύρω από την πλατεία, αλλά για τα αγόρια. Έχετε πρωταθλήματα στις κοινότητες, αλλά για τα αγόρια. Έχετε γονείς που θα πουν: “Ω, η κόρη μου αγαπά το ποδόσφαιρο, αλλά μπορεί «Παίξε γιατί είναι με τα αγόρια».

«Λοιπόν, είπα: «Ω, αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον, γιατί έχουμε πολλά νεαρά κορίτσια που θέλουν πραγματικά να παίξουν ποδόσφαιρο. Πού παίζουν όμως ποδόσφαιρο; Γιατί παίζουν; Πώς παίζουν;

«Τώρα, παρόλο που καταφέραμε να φτάσουμε σχεδόν τα 600, πολλοί εξακολουθούν να θέλουν να παίξουν και το μαθαίνουμε.

«Η ανάπτυξη οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά νεαρά κορίτσια που χρειάζονται μια πλατφόρμα για να παίξουν ποδόσφαιρο και απλώς τους δίνουμε την ευκαιρία».

Το Καμερούν είναι ένα τρελό ποδοσφαιρικό έθνος και ένα από τα καλύτερα στην Αφρική.

Πέντε φορές πρωταθλητές ηπείρου από την πλευρά των ανδρών, η πορεία τους στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 και ο χορός του Ρότζερ Μίλα αποτελούν όμορφες αναμνήσεις για πολλούς εκτός της χώρας, πόσο μάλλον εντός, ενώ ο Σαμουέλ Ετό είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της ηπείρου.

Πέτριχορ

Η γυναικεία ομάδα μεγαλώνει επίσης σε ανάστημα, φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2014 και το 2016, και στα νοκ άουτ στα δύο τελευταία τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μια ματιά στην ομάδα τους και θα δείτε κορυφαίους συλλόγους να εκπροσωπούνται, με τον Ajara Nchout στην Ίντερ, ενώ η Michaela Abam και η Estelle Johnson παίζουν σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο, τις ΗΠΑ.

Αλλά κοιτάξτε τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά του Καμερούν που θέλουν να γίνουν ο επόμενος Eto’o ή Nchout και θα δείτε ότι είναι περιορισμένες – ειδικά για τα κορίτσια.

Λίγο πριν από δέκα χρόνια, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Καμερούν επικοινώνησε με τον Τζόρνταν Κόουν, ο οποίος εργαζόταν σε διεθνή σχολή και προπονούσε γυναικεία ομάδα στη Γιαουντέ, την πρωτεύουσα της χώρας. Ήθελαν τη βοήθειά του για να αναπτύξουν μια δομή που θα έφερε περισσότερα παιδιά στο παιχνίδι.

Η ιδέα που γεννήθηκε από αυτή την πρωτοβουλία ονομάζεται Petrichor, μια ένωση πρότυπο που προσφέρει υποστήριξη σε τοπικούς συλλόγους με διάφορους τρόπους – από εξοπλισμό και δομή πρωταθλήματος μέχρι εκπαίδευση προπονητών και βελτίωση του εδάφους.

«Τι συμβαίνει [in Cameroon] είναι ότι υπάρχουν μια χούφτα τουρνουά το χρόνο που διοργανώνονται από τυχαίους ανθρώπους. Ένας σύλλογος μπορεί να πει, “Γεια, θα έχουμε ένα τουρνουά σε αυτήν την κοινότητα σε λίγους μήνες”, λέει ο Paul Dreisbach, συνιδρυτής του έργου. ΣΚΟΠΟΣ.

«Οι φήμες εξαπλώνονται, οι ακαδημίες παίρνουν όλους τους παίκτες που μπορούν και προπονούνται για μερικούς μήνες, πάνε να παίξουν στο τουρνουά και μετά όταν τελειώσει, δεν γίνεται τίποτα για άλλους έξι μήνες περίπου, ένα χρόνο, μέχρι να γίνει άλλο τουρνουά.

“Αν υπάρχουν μερικοί καλοί παίκτες σε αυτό το τουρνουά, κάποιοι από αυτούς τους συλλόγους μπορεί να τους δουν και να πουν, “Γεια, μπορείς να έρθεις για μια δοκιμή;” Αλλά αυτή είναι η έκταση των μονοπατιών και της ανάπτυξης των νέων αυτή τη στιγμή στο Καμερούν.

«Υπάρχουν μερικές επιλεγμένες ακαδημίες που λειτουργούν με αποκλειστικούς αριθμούς, όπου θα κάνουν δοκιμές και θα δουλεύουν μόνο με 20 παιδιά, αλλά δεν υπήρξε τίποτα σαν αυτό το είδος αποκεντρωμένης, οργανικής κοινότητας εισόδου στο παιχνίδι, επειδή προσπαθήσαμε να πάρουμε τα παιδιά να παίξουμε.

«Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα κορασίδων, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Απλώς δεν υπάρχει.

Όταν ο Cone – που μεγάλωσε στη Δυτική Αφρική αλλά πήγε στο κολέγιο με τον Dreisbach στις Ηνωμένες Πολιτείες – ήρθε σε επαφή από την ομοσπονδία, σήκωσε το τηλέφωνο για να τηλεφωνήσει στον φίλο του πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

“Γεια, θέλεις να με βοηθήσεις να ξεκινήσω κάτι;” Ρώτησε. «Δεν ξέρω ακριβώς πώς να το κάνω να λειτουργήσει».

Αυτό που ακολούθησε ήταν πολλή βάση, οικοδόμηση σχέσεων στο Καμερούν, κάτι που ήταν επιτακτική ανάγκη για την επιτυχημένη έναρξη της La Ligue D’Egalité.

«Νομίζω ότι επειδή ανατρέπουμε λίγο το σενάριο και είμαστε πολύ περιεκτικοί με την ευρύτερη κοινότητα, δουλεύουμε με ανθρώπους και επενδύουμε σε τοπικούς ηγέτες που ήδη έκαναν αυτή τη δουλειά, εκεί είναι κάτι μοναδικό και τραβάει τα βλέμματα όπως ξέρω, δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», λέει ο Dreisbach.

Στην αρχή ήταν όλα για το ποδόσφαιρο. Αλλά ο Ντράισμπαχ ήρθε στη συνέχεια με τη Λόλα Ογκουνμπότε, η οποία εργάζεται για την Goals for Girls, μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση της οποίας η αποστολή είναι «να ενώσει τα κορίτσια μέσω του ποδοσφαίρου για να ηγηθεί της κοινοτικής αλλαγής».

“Είπα: “Λοιπόν, αν ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο, ποια είναι η υποστήριξη; Πώς πλαισιώνονται; Ποιο είναι το μήνυμα που συμβαίνει εκεί;” είπε ο Ogunbote. ΣΚΟΠΟΣ της πρώτης του αλληλεπίδρασης με τον Ντράισμπαχ.

Στόχοι για κορίτσιαΠέτριχορ

«Ήταν σαν, «Ω, είναι απλώς ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή». Είπα, «Λοιπόν, αυτό είναι υπέροχο, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε να πάρουμε το μήνυμα για το ποιοι είναι, τις αξίες τους, τι θέλουν από τη ζωή, πώς μπορούν να κάνουν αλλαγές στις κοινότητές τους.

Μπορούμε να παρέχουμε αυτή την ηγεσία, αυτή την ενδυνάμωση των γυναικών γύρω από το αθλητικό στοιχείο πάνω από αυτό που προσφέρετε. “”

Ταίριαζε τέλεια. Η Ogunbote και η ομάδα της μίλησαν με γυναίκες προπονήτριες στην περιοχή για να καταλάβουν τι μηνύματα χρειάζονταν για τα κορίτσια του Yaoundé, κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα και το πρόσθεσαν στο έργο.

Αυτή δεν είναι η μόνη προσθήκη σε αυτό το πρόγραμμα που δεν περιορίζεται στο να παίζετε ποδόσφαιρο.

Ο Dreisbach είναι σε θέση να αναδείξει μια σειρά από ιδέες και συνεχή έργα που στοχεύουν να εξερευνήσουν διαφορετικούς δρόμους στον αθλητισμό, όπως η δημοσιογραφία ή η ανάλυση δεδομένων, και να δώσουν στους νέους την ευκαιρία να ανοίξουν περισσότερες πόρτες στο μέλλον τους.

Γίνεται επίσης πολλή δουλειά στα παρασκήνια για να γίνουν αυτάρκεις αυτά τα κλαμπ στο Καμερούν, οπότε η δουλειά του Πέτριχορ δεν χρειάζεται πλέον.

Τα πράγματα ήταν δύσκολα στην αρχή, παραδέχεται ο Ντράισμπαχ.

«Μιλάμε με οικογένειες και κοινότητες για να ελευθερώσουμε τα κορίτσια τους να έρθουν να παίξουν και να επικεντρωθούν μόνο σε αυτά, και ήταν δύσκολο», εξηγεί. Όμως, τώρα, όλα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη χώρα.

«Υπάρχουν πολλοί γονείς που αντιστέκονται στις κόρες τους να παίζουν ποδόσφαιρο», λέει ο Penku. “Οι άλλοι θα δουν τι συμβαίνει και ίσως γίνουν πιο ευέλικτοι σε αυτό το σημείο. Εάν η μικρή τους κόρη θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, θα πουν, “Πηγαίνετε για αυτό!”

«Έρχονται όλο και περισσότερο. Γίνεται ένα γεγονός για τις κοινότητες. Κάθε Σαββατοκύριακο, όταν ο καιρός είναι καλός, δεν έρχονται μόνο οι παίκτες, θέλουν να έρχονται με τους φίλους τους, με την οικογένειά τους.

Η Κοινωνία της ΙσότηταςPetrichor/The Equality League

«Τρία έως τετρακόσια κορίτσια, κυριολεκτικά κάθε εβδομάδα τώρα, μπορούν να πάνε και να παίξουν σε ένα πρωτάθλημα», λέει ο Ogunbote, του οποίου το έργο Goals for Girls δεν συνεργάζεται με τη La Liga, αλλά απλώς συνεργάζεται με τον Petrichor.

«Είναι εκπληκτικό. Το κοιτάζω και σκέφτομαι, “Λοιπόν, αν αυτή είναι η μόνη συνεισφορά που μπορώ να κάνω σε αυτή τη ζωή, είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.”

«Είμαι χαρούμενος που είμαι μέρος ενός τέτοιου κινήματος σε μια χώρα που συνήθως δεν υπερασπίζεται τα κορίτσια που αθλούνται».

Τι ακολουθεί, λοιπόν; Ο Penku εξηγεί ότι ο στόχος δεν είναι να παράγει επαγγελματίες παίκτες σαν μια ακαδημία, αλλά αυτό θα ήταν ένα μπόνους πάνω από όλα όσα συμβαίνουν.

Τα κορίτσια μπορούν επίσης να δουν ότι είναι δυνατό, με τη διεθνή από το Καμερούν Catherine Mbengono να είναι τακτική επισκέπτης όσων επωφελούνται από το έργο του Petrichor.

“Είναι σίγουρα μια εξαιρετική σχέση για αυτούς να βλέπουν ως πρότυπο όπως: “Ουάου, είσαι από την ίδια κοινότητα στην οποία ζω αυτήν τη στιγμή – και σε κοιτάζω”, λέει ο Dreisbach.

“Είναι σίγουρα μια μεγάλη βοήθεια για εμάς και μαζί με αυτήν την έκθεση, θέλουμε να βοηθήσουμε στην παροχή περισσότερων μοντέλων όπως αυτό.”

Μια άλλη είναι η Estelle Johnson, η οποία παίζει για το Καμερούν και την Gotham στο NWSL. «Τραβήχτηκε αμέσως» με αυτό που κάνει ο Πέτριχορ και έστελνε μηνύματα στα κορίτσια στην πορεία.

«Αυτές οι ευκαιρίες είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για το μέλλον της εθνικής μας ομάδας, αλλά και γιατί η συμμετοχή στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό είναι σημαντική για την ανάπτυξη χαρακτήρα, αυτοπεποίθησης, ομαδικής εργασίας και πολλών άλλων δεξιοτήτων ζωής», είπε. ΣΚΟΠΟΣ.

«Το ποδόσφαιρο με έχει διδάξει για τη ζωή και μου αρέσει να βλέπω τα κορίτσια να έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από αυτό.

«Το μήνυμά μου προς τους καταπληκτικούς νέους ποδοσφαιριστές του Καμερούν είναι να ακολουθήσετε την καρδιά σας, να ονειρεύεστε μεγάλα και να είστε συνεπείς με τη δουλειά σας.

“Αν το ποδόσφαιρο είναι κάτι που θέλεις να κάνεις, κάθε φορά που εμφανίζεσαι για να παίξεις, να είσαι έτοιμος. Παίξτε σκληρά, απολαύστε το και μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι τα όνειρά σας είναι αδύνατα.”

Ο στόχος μπορεί να μην είναι η παραγωγή του επόμενου Mbengono ή Johnson, αλλά ποιος ξέρει; Με τέτοια προσβασιμότητα και ορατότητα, τα κορίτσια στο Καμερούν έχουν ευκαιρίες που απλά δεν υπήρχαν πριν.

Ίσως το επόμενο ανερχόμενο αστέρι αυτού του μεγάλου ποδοσφαιρικού έθνους να ξεκινήσει την ιστορία του στη La Ligue D’Egalité.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *