Οι οπαδοί της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη δράση του Boxing Day Premier League

Τα κατορθώματα της Boxing Day της Νιούκαστλ έμειναν απαρατήρητα από τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας συνεχίζει να εμποδίζει ένα βασικό σήμα που ελέγχει την πρόσβαση στο ποδόσφαιρο της Premier League.

Οι Magpies, που ανήκουν στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, πέρασαν στη δεύτερη θέση της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας με τη νίκη με 3-0 στη Λέστερ τη Δευτέρα, αλλά σχεδόν οποιοσδήποτε με έδρα τη Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε να το δει.

Η κυβέρνηση της χώρας μπλόκαρε το σήμα της υπηρεσίας ροής TOD του beIN SPORTS για μία ώρα πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 20 Νοεμβρίου. Η ροή είναι ο τρόπος με τον οποίο η πλειοψηφία των χρηστών έχει πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες του beIN, με ένα μικρό ποσοστό να έχει πρόσβαση σε αυτό μέσω ενός αποκωδικοποιητή.

Παρά τις προσπάθειες του ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα το Κατάρ να πιέσει τους Σαουδάραβες και τη FIFA για το μπλοκ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρέμεινε στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειονότητα των αγώνων δεν ήταν δυνατό να προβληθούν στο βασίλειο.

Ο πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino δεν κατάφερε να σηκώσει το μπλοκ σήματος κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Nick Potts/PA)

Το μπλοκ δεν άρθηκε ούτε όταν η Premier League ξεκίνησε ξανά την Boxing Day. Πηγή του κλάδου περιέγραψε την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας ως «ντροπιαστική» και «αυτοβλαπτική», προσθέτοντας: «Φαίνονται γελοία».

Η χρονική στιγμή του μπλοκ φαίνεται περίεργη στα άκρα. Εκτός από τη σύνδεση με το Νιούκαστλ – το οποίο ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και το οποίο έχει ανακοινώσει πολυάριθμους επιχειρηματικούς δεσμούς με σαουδαραβικές εταιρείες από την εξαγορά τον Οκτώβριο του περασμένου έτους – ο υπουργός Κρατικού Αθλητισμού, Πρίγκιπας Abdulaziz bin Turki Al Ο Φαϊσάλ έδωσε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις προσφορές του ιδιωτικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο αθλητισμός θεωρείται βασικός πυλώνας του σχεδίου “Vision 2030” της Σαουδικής Αραβίας. Η χώρα θέλει να συνδιοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA ανδρών το 2030 και έχει ήδη διοργανώσει αγώνες πυγμαχίας υψηλού προφίλ και γκραν πρι της Formula 1.

Το PIF είχε μάλιστα συνδεθεί με την εξαγορά του beIN, ή τουλάχιστον με μια επένδυση σε αυτό, προτού αποκλειστεί το σήμα.

Η Premier League έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσει το θέμα. Εμπορικά, αυτό είναι ένα πολύ λιγότερο σοβαρό πρόβλημα για το πρωτάθλημα από το χακάρισμα των υπηρεσιών της beIN μεταξύ 2017 και 2019, το οποίο προσπάθησε να αμφισβητήσει στο δικαστήριο και το οποίο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είχε διευκολυνθεί από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας. .

Αγώνες πυγμαχίας υψηλού προφίλ με ονόματα σταρ όπως ο Anthony Joshua έχουν διοργανωθεί στη Σαουδική Αραβία

Πυγμαχίες υψηλού προφίλ με αστέρια όπως ο Anthony Joshua έχουν παρουσιαστεί στη Σαουδική Αραβία (Nick Potts/PA)

Ωστόσο, εάν αυτό γινόταν μακροπρόθεσμο ζήτημα, θα επηρέαζε πόσα θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει ο beIN στον επόμενο γύρο δικαιωμάτων, εάν δεν είναι σε θέση να προβάλει αγώνες σε οποιαδήποτε από τις χώρες για τις οποίες υποτίθεται ότι έχει τα δικαιώματα . Η τρέχουσα συμφωνία της beIN ισχύει μέχρι το 2025.

Ένα δίκτυο που ονομάζεται beoutQ, το οποίο λειτούργησε για δύο χρόνια εκτός Σαουδικής Αραβίας μεταξύ 2017 και 2019, έκλεψε περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου ζωντανού ποδοσφαίρου Premier League, από το beIN σε μια εποχή που υπήρχε διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του γειτονικού Κατάρ. Ο ΠΟΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας παραβίασε τους κανόνες που προστατεύουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μη διώκοντας τον πειρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Η Πρέμιερ Λιγκ δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια ότι η πειρατεία ή η διπλωματική διαμάχη ήταν παράγοντας καθυστερήσεων γύρω από την κατάληψη της Νιούκαστλ από τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η άρση της απαγόρευσης του beIN στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Οκτώβριο ακολούθησε γρήγορα την έγκριση της Premier League για να προχωρήσει η εξαγορά.

Η Πρέμιερ Λιγκ δήλωσε ότι είχε διαβεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας στη διοίκηση της Νιούκαστλ, παρά το γεγονός ότι ο Πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ο πρόεδρος της PIF.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *