Η AFC σχεδιάζει ριζική αναθεώρηση των διοργανώσεων Champions League και AFC Cup

Του Paul Nicholson

Δεκ. 28 – Η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναλαμβάνει μια σημαντική αναμόρφωση των διοργανώσεων ανδρών συλλόγων της, εισάγοντας μια πιο ανταγωνιστική βάση στο κορυφαίο Champions League και το AFC Cup, και τα δύο είναι πιθανό να μετονομαστούν σύμφωνα με τη νέα δομή σε τρία επίπεδα.

Η νέα μορφή θα βλέπει τους κορυφαίους συλλόγους της AFC να αγωνίζονται πιο συχνά και σε ένα πιο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και πρόκειται να εισαχθεί για τη σεζόν 2024-25 – εντάσσεται στις ημερομηνίες της νέας σεζόν που υιοθετεί η AFC, οι οποίες θα δουν μια αλλαγή από μια σεζόν του ημερολογιακού έτους σε μια εποχή που εκτείνεται στο τέλος του έτους.

Επί του παρόντος, η AFC έχει 76 συμμετέχοντες συλλόγους που προκρίνονται μέσω δύο βαθμίδων συλλογικών διοργανώσεων. Σύμφωνα με τη νέα μορφή, οι σύλλογοι θα χωριστούν σε τρεις βαθμίδες, με την κορυφαία βαθμίδα να περιλαμβάνει 24 συλλόγους συνολικά, χωρισμένες σε 12 ομάδες σε κάθε μία από τις δυτικές και ανατολικές περιοχές που θα διαγωνίζονται σε μια μορφή πρωταθλήματος.

Η νέα δομή είναι μια μετάβαση από μια μορφή πέντε ζωνών σε μια εστίαση Ανατολής-Δύσης που επιτρέπει στις κορυφαίες ομάδες να ανταγωνίζονται πιο συχνά.

Κάθε σύλλογος θα παίξει τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας αγώνες με οκτώ διαφορετικούς συλλόγους στην περιοχή του, με τις οκτώ πρώτες ομάδες και από τις δύο περιφέρειες – 16 συνολικά – να προκρίνονται στους 16, οι οποίοι θα παίζονται εντός και εκτός έδρας. μορφή.
Στη συνέχεια, η διοργάνωση θα μεταφερθεί σε έναν κεντρικό χώρο για τους προημιτελικούς, τους ημιτελικούς και τον τελικό, οι οποίοι θα παίζονται σε αγώνες μονής κατεύθυνσης.

Το όνομα της νέας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι ουσιαστικά μια προσαρμογή και ριζική ενημέρωση του τρέχοντος AFC Champions League. Η μείωση του αριθμού των ομάδων στην κορυφαία κατηγορία από 40 σε 24 θα αφαιρέσει μια σειρά από «νεκρούς ελαστικούς» δεσμούς και θα τους αντικαταστήσει με πιο έντονους αγώνες μεταξύ των ελίτ συλλόγων.
«Μοιάζει λίγο με την ευρωπαϊκή ιδέα μιας Super League, αλλά το κύριο πράγμα εδώ είναι ότι δεν είναι μια κλειστή διοργάνωση. Οι κορυφαίες ομάδες από τα μεγάλα έθνη θα παίζουν συχνότερα μεταξύ τους, αλλά αυτό θα γίνει με βάση την αξία. », δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της AFC Ουίνδσορ Τζον.

Η δεύτερη βαθμίδα της διοργάνωσης συλλόγων θα έχει 32 ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων η καθεμία. Οι σύλλογοι θα παίξουν εντός και εκτός έδρας σε κυκλική φάση στη φάση των ομίλων, με τις δύο πρώτες ομάδες να προκρίνονται στα νοκ άουτ. Οι νοκ άουτ γύροι θα διεξαχθούν σε δύο σκέλη, με τον τελικό να είναι καθοριστικός.
Το Tier 3 θα αποτελείται από 20 συμμετέχοντες συλλόγους χωρισμένους σε πέντε ομίλους. Οι σύλλογοι θα αναμετρηθούν σε μονόδρομους αγώνες που θα διεξαχθούν σε κεντρικό σχήμα με τις οκτώ πρώτες ομάδες να προκρίνονται στα προημιτελικά. Οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν σε δύο παιχνίδια, εντός και εκτός έδρας, πριν ο τελικός διεξαχθεί σε ένα μόνο σκέλος.

Η νέα δομή θα δει κίνηση μεταξύ των τριών επιπέδων. Οι χαμένες ομάδες από τα προκριματικά και νοκ άουτ της πρώτης βαθμίδας θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στη δεύτερη βαθμίδα, και ομοίως, οι ηττημένες ομάδες από την προκριματική και νοκ άουτ φάση της δεύτερης κατηγορίας θα αγωνιστούν στην τρίτη κατηγορία.

Εκτός από την αναδιάρθρωση των διοργανώσεων συλλόγων της AFC, τα νέα σχήματα συνοδεύονται από πολλές άλλες αλλαγές, όπως περισσότερα χρήματα για συλλόγους και αλλαγή στους κανονισμούς ξένων παικτών.

Η AFC είπε ότι οι αλλαγές είναι «ίσως οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μετά τις βελτιώσεις στο AFC Champions League το 2009, μεταξύ των συστάσεων είναι η εισαγωγή νέων μορφών αγώνων, η άρση της ποσόστωσης για ξένους παίκτες και η αύξηση των οικονομικών διανομή για τους συλλόγους που συμμετέχουν.»

Νωρίτερα φέτος, η AFC ενέκρινε αύξηση της ποσόστωσης ξένων παικτών από την υπάρχουσα ποσόστωση 3+1 σε 5+1 (πέντε παίκτες από οποιαδήποτε εθνικότητα και ένας από AFC MA). Αυτό θα αλλάξει ξανά από τη σεζόν 2024/25, με την AFC να αναγνωρίζει πλέον τους εσωτερικούς κανονισμούς κάθε χώρας σχετικά με τις εγγραφές ξένων παικτών. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA.

Οι ομάδες συγκέντρωσης κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας και η AFC είπε ότι «υπάρχουν σχέδια για σημαντική αύξηση της οικονομικής κατανομής στους συμμετέχοντες συλλόγους». Αυτή η λεπτομέρεια αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Η νέα δομή με μια κεντρική τελική μορφή για την κορυφαία βαθμίδα δημιουργεί μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία για την AFC όσον αφορά την εύρεση συνεργατών φιλοξενίας. Συνολικά, ο αριθμός των παιχνιδιών θα αυξηθεί από 274 σε 287, αλλά αυτό που θα οδηγήσει την εμπορική αγορά είναι η αυξημένη σημασία και ανταγωνιστικότητα αυτών των παιχνιδιών.

Η εκτελεστική επιτροπή της AFC αναμένεται να εγκρίνει τις προτάσεις στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο με περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα δομή.

Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα αυτής της ιστορίας στο δύναμη.λ1672397129εργαστήριο1672397129ofdlr1672397129αργότερα1672397129[email protected]1672397129Τα γαϊδουράκια1672397129cin.l1672397129uap1672397129

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *