Η Μάντσεστερ Σίτι είναι ο μεγαλύτερος νικητής όλων των πρωταθλητών Ευρώπης στο εγχώριο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με μελέτη

  • Το top 5 συμπληρώνουν οι Ρεάλ Μαδρίτης, PSG, Μπάγερν Μονάχου και Μίλαν
  • Η PSG καταγράφει τα υψηλότερα εμπορικά έσοδα αλλά έχει ζημιά 369 εκατομμυρίων ευρώ
  • Ο Άγιαξ βλέπει τα έσοδα να αυξάνονται κατά 51% από έτος σε έτος

Η Μάντσεστερ Σίτι δημιούργησε τα περισσότερα έσοδα από όλους τους ευρωπαϊκούς πρωταθλητές εγχώριου ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2021/22, με 731 εκατομμύρια ευρώ (785 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με μελέτη της πλατφόρμας ποδοσφαιρικών δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων Soccer Benchmark.

Η έβδομη έκδοση της Έκθεσης Ευρωπαίων Πρωταθλητών, η οποία επικεντρώνεται στους εγχώριους πρωταθλητές των οκτώ πιο σημαντικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου της Ευρώπης, αποκάλυψε ότι τα έσοδα της Σίτι αυξήθηκαν κατά 13% από έτος σε έτος (σε έτος). Αυτό έφερε την αγγλική ομάδα μπροστά από τους Ισπανούς γίγαντες και τη νικήτρια του Champions League της UEFA, Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τερμάτισε δεύτερη με τζίρο 714 εκατομμυρίων ευρώ (767 εκατομμύρια δολάρια), αύξηση 12% από έτος σε έτος.

Η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν ήταν τρίτη με 670 εκατομμύρια ευρώ (720 εκατομμύρια δολάρια), ακολουθούμενη από τη γερμανική Μπάγερν Μονάχου με 627 εκατομμύρια ευρώ (674 εκατομμύρια δολάρια). Η PSG κατέγραψε επίσης τα υψηλότερα εμπορικά έσοδα από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα στα 399 εκατομμύρια ευρώ (429 εκατομμύρια δολάρια) και κατέγραψε το υψηλότερο κόστος προσωπικού που έχει αναφερθεί ποτέ από έναν σύλλογο στα 728 εκατομμύρια ευρώ (782 εκατομμύρια δολάρια).

Η μελέτη υπογραμμίζει το χάσμα εσόδων μεταξύ της Premier League, της La Liga, της Ligue 1 και της Bundesliga σε σύγκριση με τις άλλες κορυφαίες βαθμίδες. Αν και θεωρείται μία από τις «μεγάλες πέντε» της ηπείρου, η Serie A της Ιταλίας υστερεί πολύ πίσω από τους αντιπάλους της. Αυτό σύμφωνα με το Football Benchmark, το οποίο αναφέρει ότι η νικητής της Serie A, AC Milan κέρδισε 269 εκατομμύρια ευρώ (289 εκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα για το 2021/22, αν και κατέγραψε ετήσια αύξηση 16%.

Η ολλανδική ομάδα Άγιαξ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων την περασμένη σεζόν όσον αφορά τη βελτίωση από έτος σε έτος, απολαμβάνοντας αύξηση 51% για να εισπράξει 189 εκατομμύρια ευρώ (203 εκατομμύρια δολάρια). Σε αυτό βοήθησε εν μέρει η πρόοδός τους στα νοκ άουτ του Champions League.

Το Πόρτο στην Πορτογαλία σημείωσε μείωση των εσόδων κατά 6% σε ετήσια βάση στα 144 εκατ. ευρώ (155 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), κάτι που η έκθεση αποδίδει στην επιδείνωση των διεθνών επιδόσεων. Η τουρκική Τραμπζονσπόρ ολοκλήρωσε το ρόστερ με έσοδα 59 εκατ. ευρώ (63,4 εκατ. δολάρια), αύξηση 36%.

Άλλα βασικά ευρήματα του ποδοσφαιρικού σημείου αναφοράς περιελάμβαναν τη Ρεάλ Μαδρίτης με τα υψηλότερα έσοδα μετάδοσης 320 εκατομμυρίων ευρώ (344 εκατομμύρια δολάρια), βοηθούμενη από την πορεία της στα 14 της.μι τίτλος Champions League. Η PSG, εν τω μεταξύ, κέρδισε 131 εκατομμύρια ευρώ (141 εκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα από τους αγώνες, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα.

Η Σίτι ηγήθηκε της ομάδας με κέρδη ρεκόρ συλλόγου, με 49 εκατομμύρια ευρώ (52,6 εκατομμύρια δολάρια), μπροστά από τη δεύτερη Πόρτο. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου κατάφεραν επίσης να σημειώσουν καθαρά κέρδη, έχοντας σημειώσει με επιτυχία θετικά αποτελέσματα σε όλες τις εποχές που επλήγησαν από την πανδημία.

Από την άλλη πλευρά, η PSG έχει πληγεί με καθαρή ζημιά ρεκόρ 369 εκατομμυρίων ευρώ (396 εκατομμύρια δολάρια). Στο κόκκινο ήταν και οι Άγιαξ, Μίλαν και Τραμπζονσπόρ.

«Η σεζόν 2021/22 έχει δει μια σταδιακή ανάκαμψη για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους από την πλευρά των εσόδων», δήλωσε ο Andrea Sartori, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Football Benchmark.

«Πράγματι, με εξαίρεση την FC Porto, της οποίας η επιδείνωση των διεθνών επιδόσεων έχει επιβαρύνει το εισόδημά τους, όλοι οι πρωταθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα κατάφεραν να αυξήσουν τα λειτουργικά τους έσοδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δείχνοντας θετικά σημάδια βελτίωσης. «επιστροφή στο φυσιολογικό μετά την πανδημία .

Και συνέχισε: «Ο κύριος συντελεστής σε μια τέτοια αξιοσημείωτη βελτίωση ήταν η αποκατάσταση των εσόδων της ημέρας των αγώνων, σχεδόν ανύπαρκτα την προηγούμενη σεζόν που χτυπήθηκε από τον Covid. Πράγματι, οι οκτώ πρωταθλητές μαζί κατέγραψαν έσοδα στα γήπεδα που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, μια εντυπωσιακή σύγκριση με τα 40 εκατ. ευρώ της προηγούμενης σεζόν.

«Με εξαίρεση τη Ρεάλ Μαδρίτης, τα εμπορικά έσοδα έχουν επίσης αυξηθεί για όλους τους συλλόγους, ξεπερνώντας τα τελευταία νούμερα της σεζόν πριν από τον Covid. λόγω των καθυστερημένων εσόδων από τις μεταδόσεις από τη σεζόν 2019/20 που αύξησε τον αριθμό των συλλόγων για το 2020/21.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *