Είναι αλήθεια για τον Νεϊμάρ; Θεωρίες για το γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης κυνηγάει την αγορά της Βραζιλίας

Η ανελέητη αναζήτηση της Ρεάλ Μαδρίτης για τους καλύτερους νεαρούς Βραζιλιάνους ξεπερνά την αναζήτηση του «νέου Νεϊμάρ» ή την αποζημίωση για την αποτυχημένη απόκτηση του Βραζιλιάνου το 2013; Γιατί να υποθέσουμε ότι ο Florentino και η Co. έχουν «εμμονή» με το να αποτυγχάνουν να υπογράψουν τον Neymar, όταν η Μαδρίτη ως σύλλογος έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει τα κατορθώματα της καριέρας του Neymar. Η Μαδρίτη έχει κατακτήσει 5 τίτλους Champions League σε 8 χρόνια. Ο Νεϊμάρ έχει μόνο έναν τίτλο Τσάμπιονς Λιγκ στο όνομά του με μια δεκαετία ελίτ ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο ενεργητικό του. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι όλα αφορούν τον Νεϊμάρ – νομίζω ότι ο σύλλογος λειτουργεί σε πολύ πιο εξελιγμένο επίπεδο.

Πάρτε τη διεθνή προοπτική: δεν είναι ότι ο Νεϊμάρ και η Βραζιλία έχουν κυριαρχήσει στα Μουντιάλ. Εκτός από τον πιο πρόσφατο θρίαμβο της Αργεντινής την Κυριακή, τα τελευταία τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα (16 συνολικά) έχουν κερδίσει ευρωπαϊκές ομάδες. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ταλέντα από χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία (οι ομάδες που κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο οι τελευταίες) θα ήταν οι αγορές που θα αναζητούσε η Ρεάλ Μαδρίτης για να υπογράψει 16χρονους.

Πέρα από την έδρα της Ισπανίας, μπορεί να φαίνεται ότι η στρατηγική της Μαδρίτης είναι είτε η Βραζιλία είτε η κατάρρευση. Ναι, υπάρχει ένα περίεργο κενό με τον Fede Valverde ή τον Take Kubo, αλλά η πλειονότητα των επενδύσεων στρατολόγησης και μεγάλων ταλέντων της Μαδρίτης πηγαίνει στη Βραζιλία. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της υπογραφής του Έντρικ, οι Μαδριλένοι συνδέονταν τότε με τον 17χρονο Βίκτορ Ρόκε. Λοιπόν, τι κρύβεται πίσω από την αναζήτηση των ταλαντούχων νεαρών Βραζιλιάνων, η οποία βασίζεται πλέον στα μιμίδια;

Μερικές θεωρίες παρακάτω:

Πραγματοποιημένες δυνατότητες

Ο όρος «πραγματοποιημένο δυναμικό» μπορεί να είναι διφορούμενος, αλλά με απλά λόγια: οι Βραζιλιάνοι είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους με βάση το ταλέντο τους ως έφηβοι. Δεν υπάρχουν δεδομένα από την πλευρά μου για να υποστηρίξω αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά θα ήταν λογικό δεδομένης της επένδυσης σχεδόν 200 εκατομμυρίων ευρώ της Ρεάλ Μαδρίτης σε Βραζιλιάνους εφήβους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Τζούνι Καλαφάτ και η ομάδα του μπορεί να έχουν τα δεδομένα ή απλά να πιστεύουν ότι οι Βραζιλιάνοι παίκτες προσαρμόζονται γρηγορότερα στο κορυφαίο επίπεδο. Οι σκάουτερ της Μαδρίτης μπορεί να πιστεύουν ότι οι συνολικές προβολές ταλέντων για έναν Βραζιλιάνο παίκτη σε ορίζοντα 3-5 ετών μεταφράζονται καλύτερα στην κλίμακα μιας ελίτ ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας σε σύγκριση με άλλες ποδοσφαιρικές αγορές ταλέντων.

Βραζιλία = αγοραία αξία

Παρά το γεγονός ότι πληρώνει υψηλά τέλη για τους εφήβους, η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να πιστεύει ότι είναι “δεκάρες στο δολάριο”. Αυτή η πρόταση θα ήταν αληθινή για τις υπογραφές των Vinicius και Rodrygo, οι οποίοι πλέον ξεπερνούν κατά πολύ την αρχική τους επένδυση. Με αυτούς τους νεαρούς παίκτες να υπογράφουν συνήθως εξαετές συμβόλαιο, οι αμοιβές – πάρτε το παράδειγμα των 45 εκατ. ευρώ για τον Βινίσιους Τζούνιορ – διαγράφονται σε μόλις 7,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στην τέταρτη σεζόν του και με απόσβεση 30 εκατομμυρίων ευρώ, η Μαδρίτη θα μπορούσε εύκολα να γυρίσει και να πουλήσει τον Βινίσιους για πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά, οι βραζιλιάνικοι σύλλογοι είναι έτοιμοι να πουλήσουν τους καλύτερους έφηβους τους για μια εισροή μετρητών. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική αξία του χρήματος και τον κίνδυνο των νεαρών παικτών, οι βραζιλιάνικοι σύλλογοι προτιμούν να πάρουν 45 εκατομμύρια ευρώ τώρα και στη συνέχεια να πουλήσουν τον Βινίσιους Τζούνιορ έξι χρόνια αργότερα για σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ. Αν και αυτή η τιμή των 200 εκατομμυρίων ευρώ ισοδυναμεί με σύνθετη απόδοση 30% από έτος σε έτος για έξι χρόνια, οι βραζιλιάνικοι σύλλογοι χρειάζονται μετρητά για να διατηρήσουν τα υπάρχοντα γενικά έξοδα, να πληρώσουν χρέη και να επανεπενδύσουν σε υποδομές συλλόγων. Δεν έχουν την πολυτέλεια να αναλάβουν τον ίδιο οικονομικό κίνδυνο με έναν σύλλογο όπως η Ρεάλ Μαδρίτης. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο παίκτης των 45 εκατομμυρίων ευρώ σήμερα να γίνει παίκτης των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε έξι χρόνια από τώρα.

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, ειδικά οι σύλλογοι που αγωνίζονται στο Champions League, μπορεί να μην χρειάζονται τα ίδια χρήματα, γνωρίζοντας τα πιθανά μελλοντικά οφέλη. Αντίθετα, μπορούν να επιβάλλουν γελοίες τιμές στους πολυπόθητους εφήβους τους. Είναι σαν να ανταγωνίζεσαι σε μια καυτή αγορά ακινήτων όπου οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι, μπορούν να χρεώσουν περισσότερα από την αναγραφόμενη τιμή και η απόδοση της αξίας του σπιτιού αρχίζει να μειώνεται. Οποιοσδήποτε επενδυτής θα επιδίωκε να αποφύγει τις υπερκορεσμένες αγορές υψηλής ζήτησης – η Ρεάλ Μαδρίτης κάνει το ίδιο.

Προσαρμοστικότητα / Πολιτισμός

Η ποδοσφαιρική κουλτούρα της Βραζιλίας δεν μοιάζει με καμία άλλη – μακριά από τη δομή των πειθαρχημένων ευρωπαϊκών ακαδημιών, πολλοί από τους πιο ταλαντούχους Βραζιλιάνους ακονίζουν τις δεξιότητές τους στους δρόμους ή στην παραλία. Οι ακατέργαστες δεξιότητες, η ρευστή κίνηση και οι εξωγενείς λύσεις για την αντιμετώπιση αμυντικών ή τη διαχείριση περιορισμένου χώρου είναι πολύ λιγότερο μηχανικές από τις αντίστοιχες Ευρωπαίες. Μόλις ένας προπονητής αποκτήσει την τακτική αίσθηση, αυτοί οι «ωμοί» Βραζιλιάνοι παίκτες έχουν την ευκαιρία να εκραγούν. Αναφέρεται στο «πραγματοποιημένο δυναμικό». Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να αισθάνεται ότι οι Βραζιλιάνοι παίκτες είναι απλώς πιο έτοιμοι, δεδομένης της κουλτούρας και της προσαρμοστικότητάς τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα παιχνιδιού.

Η εύκολη απάντηση είναι να αστειευτείτε και να πείτε ότι όλα εξαρτώνται από τον Νεϊμάρ, αλλά πιστεύω ότι η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να υποστηρίξει τις θεωρίες που αναφέρονται παραπάνω με αναφορές και δεδομένα. Μέχρι να αλλάξει αισθητά η δυναμική της αγοράς, η Μαδρίτη θα συνεχίσει να ψαρεύει στη βραζιλιάνικη λίμνη. Η χώρα έχει δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική κουλτούρα που αναπτύσσει νέους παίκτες με δυνατότητες που υπερβαίνουν την αξία που τους έχει ανατεθεί.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *