Ανάλυση: Η διακοπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου δίνει στους συλλόγους της La Liga την ευκαιρία να επαναρυθμιστούν

Μετά από ένα άνευ προηγουμένου διάλειμμα στη μέση της σεζόν, οι σύλλογοι της La Liga είναι πλέον έτοιμοι να επιστρέψουν στη διοργάνωση, με τους αγώνες να ξεκινούν στις 29 Δεκεμβρίου.

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται στο Κατάρ, έχουν γίνει ρυθμίσεις για τον προγραμματισμό των τουρνουά αργότερα μέσα στη χρονιά, ώστε να αποφευχθούν οι παίκτες να ανταγωνίζονται σε καύσωνα. Έτσι τα κορυφαία εγχώρια πρωταθλήματα ανά τον κόσμο σταμάτησαν για περίπου έξι εβδομάδες, σε μια κατάσταση που δεν είχε ξαναγίνει.

Ως εκ τούτου, οι σύλλογοι της La Liga έχουν μπει σε αχαρτογράφητη περιοχή. Χωρίς προηγούμενη εμπειρία από μια κατάσταση όπως αυτή, οι ομάδες έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις στο διάλειμμα. Κάποιοι το αντιμετώπισαν ως μίνι pre-season, άλλοι ως post-season. Το θέμα είναι ότι οι σύλλογοι έμπαιναν στο άγνωστο και έπρεπε να επιλέξουν αυτό που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε καλύτερα, με βάση τη δική τους πρόγνωση.

Για την Οσασούνα, ήταν μια επανεκκίνηση. Η ομάδα της Παμπλόνα ξεκίνησε καλά τη σεζόν στο πρωτάθλημα, καταλαμβάνοντας αυτήν τη στιγμή την έβδομη θέση. Παρά το θετικό ξεκίνημά τους, υπήρχαν κάποιες πτυχές του παιχνιδιού που ήταν δυσαρεστημένες με το προπονητικό επιτελείο κατά το πρώτο μισό της εκστρατείας.

Η κατάσταση επέτρεψε στους Los Rojillos να πιέσουν επαναφορά σε ορισμένες πτυχές της στρατηγικής τους, αλλάζοντας τις σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους χωρίς καμία διακοπή. Αν και ασυνήθιστες, οι άνευ προηγουμένου συνθήκες επέτρεψαν στον σύλλογο να κάνει σημαντικές αλλαγές που μπορεί να αποδείχτηκαν δύσκολο να εφαρμοστούν σε μια κανονική κατάσταση, όπως εξήγησε ο φυσικός προπονητής του Sergi Perez όταν μίλησε στο Football España την Τετάρτη.

“Ήμασταν τυχεροί που είχαμε διαθέσιμο το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας. Πάνω από όλα, αυτή η κατάσταση μας επέτρεψε να δουλέψουμε στους τομείς όπου ήμασταν δυνατοί. Ωστόσο, έδωσε επίσης την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε στην πρώτη φάση του η εποχή.

«Για μια ομάδα σαν τη δική μας που παίζει με πολλή ένταση και πίεση, ήταν πολύτιμο για εμάς να προωθήσουμε αυτές τις πτυχές ώστε να μπορέσουμε να βελτιωθούμε για την επόμενη φάση».

Η Οσασούνα έχει εξελιχθεί σε ομάδα μεσαίου βαθμού τις τελευταίες σεζόν, αλλά πιέζει για τις ευρωπαϊκές θέσεις αυτή τη σεζόν. Τονίζει ότι η ομάδα του Jagoba Arrasate δεν επαναπαύεται στις δάφνες της καθώς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την τρίτη θέση Real Sociedad στο Σαν Σεμπαστιάν στις 31 Δεκεμβρίου.

Καθώς ορισμένες ομάδες έχουν υιοθετήσει αυτή τη νοοτροπία για επαναφορά, θα είναι σημαντικό να δούμε πώς οι σύλλογοι που δυσκολεύτηκαν αυτή τη σεζόν θα βγουν από τα μπλοκ σε αυτό το δεύτερο ημίχρονο. Ίσως η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση είναι αυτή του Έλτσε. Οι Los Franjiverdes έχουν μια φρικτή σεζόν μέχρι στιγμής, σημειώνοντας μόλις τέσσερις βαθμούς μετά από 14 συμμετοχές.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο Pablo Machin ανέλαβε τη διοίκηση του συλλόγου καθώς προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν την πτώση. Με οκτώ βαθμούς πίσω από τη 17η Σέλτα Βίγκο, η επιβίωση θα απαιτήσει βιβλικά θαύματα και σκοτεινή μαγεία. Ωστόσο, το διάλειμμα στη μέση της σεζόν θα μπορούσε σίγουρα να αποδειχθεί πλεονέκτημα για μια ομάδα όπως η Έλτσε, που ήταν σε δεινή θέση.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν δύσκολο για έναν προπονητή να μεταδώσει τις ιδέες του χωρίς να διακόπτεται από παιχνίδια. Χωρίς αγώνα για έξι εβδομάδες, ο Machin είχε την ευκαιρία να ενσωματώσει μια πλήρη επαναφορά της διαμόρφωσης που χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός του Jorge Almiron. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό την εφαρμογή των ιδεών του με τους παίκτες του.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία για αυτό. Ομολογουμένως, η ομάδα της Segunda Federacion Guadalajara δεν θα είναι η πιο δύσκολη δοκιμασία της Elche για το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά για μια ομάδα που δεν έχει αυτοπεποίθηση, είχε την ικανότητα να είναι μια μπανανόφλουδα. Ωστόσο, οι άνδρες του Machin πέρασαν με σχετική ευκολία το παιχνίδι κερδίζοντας με 3-0.

Ο πρώτος επαναληπτικός αγώνας της Έλτσε είναι μια δύσκολη δοκιμασία, καθώς ταξιδεύει στην ισπανική πρωτεύουσα για να αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ωστόσο, το διάλειμμα θα έχει δώσει στην ομάδα τους μια ξεκάθαρη ιδέα για το ποιοι είναι υπό τον Pablo Machin, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν την πτώση.

Η επιστροφή της La Liga θα είναι σίγουρα συναρπαστική. Θα μοιάζει με επανεκκίνηση, με ένα σχήμα έξω από το παράθυρο. Ένα προσεκτικό μάτι θα εκπαιδευτεί σε ομάδες που δυσκολεύτηκαν στην πρώτη τους φάση, για να δει αν χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά το διάλειμμά τους για να εξαλείψουν προηγούμενα ζητήματα που είχαν επηρεάσει εκ των προτέρων την απόδοσή τους. Υπήρχε η ευκαιρία να γίνουν θετικές αλλαγές, θα την αρπάξουν οι ομάδες;

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *